Wetenschap
Financiering wetenschappelijke onderzoeksprojecten
De Gratama-Stichting heeft een samenwerkingsverband met de Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen. Dit houdt in dat er tijdens een jaarlijkse aanvraagronde (in het voorjaar) een door het Groninger respectievelijk Leids Universiteits fonds gemaakte selectie van subsidieaanvragen van onderzoekers van beide universiteiten door de Gratama-Stichting wordt gefinancierd.
Zo heeft de Gratama-Stichting in Leiden onderzoek gesubsidieerd van de biochemicus Wouter Bruins wat heeft geleid tot de oprichting van het bedrijf In Ovo. Met In Ovo heeft Bruins een manier ontwikkeld om al in het ei te bepalen of het embryo een mannetje of een vrouwtje is. Hierdoor wordt voorkomen dat haantjes massaal worden vergast. De methode wordt inmiddels ook in andere landen in Europa toegepast.
In Groningen heeft de Gratama-Stichting onderzoek gesubsidieerd van hersenonderzoeker Alain Dekker die is gespecialiseerd in dementie bij mensen met een verstandelijke beperking, in het bijzonder Alzheimer en het syndroom van Down.
Gratama Wetenschapsprijs
De Gratama Wetenschapsprijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge en actieve wetenschappers van de universiteiten van Leiden en Groningen, die zich onderscheiden met vernieuwend, maatschappelijk relevant en spraakmakend onderzoek. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt, in de oneven jaren aan een onderzoeker uit Leiden en in de even jaren aan een onderzoeker uit Groningen. De prijs wordt toegekend en uitgereikt door de Gratama-Stichting op voordracht van het Leids Universiteits Fonds respectievelijk het Gronings Universiteits Fonds. Zij leggen een niet-geprioriteerde shortlist van 3 kandidaten voor aan de jury van de prijs.
Deze jury bestaat uit het bestuur van de Gratama-Stichting en haar twee wetenschappelijke adviseurs, één verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en één aan de Universiteit Leiden. Uit deze shortlist van drie kandidaten kiest de jury, de winnaar. De twee andere genomineerden, ook wel runners-up genoemd, ontvangen echter ook een bedrag ten behoeve van hun onderzoek.
De Gratama Wetenschapsprijs bedraagt € 20.000 voor de winnaar; de twee andere genomineerden krijgen elk een bedrag van € 2.500, allen te besteden aan een doel dat bijdraagt aan hun verdere wetenschappelijke ontplooiing.
Het belang van een dergelijke prijs wordt onderstreept door beide universiteiten en ook de onderzoekers hebben ons laten weten dat het winnen van de prijs een springplank vormt voor hun onderzoek en wetenschappelijke carrière. Met enige regelmaat zien of horen wij oud-winnaars terug in het nieuws met vernieuwende onderzoeksresultaten en publicaties. Wij zijn trots om daar een rol in te mogen vervullen.
Lijst winnaars Gratama Wetenschapsprijs
2011 Robbert Maseland, RUG
2012 Anton Akhmerov, UL
2013 Sophie van Rijn, UL
2014 Anna Hirsch, RUG
2015 Jojanneke van der Toorn, UL
2016 Michel Vols, RUG
2017 Ahmad Al-Jallad, UL
2018 Marthe Walvoort, RUG
2019 Mariëtte Boon, UL
2020 Ymkje Anna de Vries, RUG
2021 Sabine van der Asdonk, UL
2022 Hamidreza Kasaei, RUG
2011
Robbert Maseland (RUG)
2012
Anton Akhmerov (UL)
2013
Jojanneke van der Toorn (UL)
​