De Waalborg te Roderwolde
Historie
Gewoonlijk verbleef de nieuwe eigenaar, die hoogleraar was aan de juridische faculteit van de Groningse universiteit, van mei tot oktober met zijn talrijke gezin op de Waalborg. Vanuit zijn grote studeerkamer, rechts van de voordeur, kon hij destijds de Martinitoren zien.
Na het overlijden van Seerp Gratama, in 1837, ging de Waalborg over op diens kinderen en daarna weer op hun kinderen, en zo ging dat zes generaties door. Vanaf 1858 werd de Waalborg en de omringende grond overigens verpacht. Sedertdien hebben er in totaal vijf pachtersfamilies gewoond.
In 1969 werd de Waalborg met alle bijbehorende grond door Seerp Edzerd Gratama, een nazaat van de Groningse hoogleraar, verkocht aan de Gratama-Stichting.
In 1973 kreeg de Waalborg de status van rijksmonument.
Na het vertrek van de laatste pachter, eind jaren tachtig van de vorige eeuw, kwam er voor het eerst sinds bijna honderdvijftig jaar, weer een Gratama op de Waalborg wonen, te weten Wolter Gratama met zijn toenmalige vrouw Geri Hengeveld en hun kinderen Reinier en Heleen. Sindsdien is de nodige grond afgestoten en heeft de boerderij wel enige verbouwingen ondergaan om het huis aan te passen aan de moderne tijd. Wolter Gratama woont nog steeds op de Waalborg.
Bomenplan
De Waalborg heeft een prachtig, deels eeuwenoud bomenbestand dat echter hoognodig moest worden opgeschoond en onderhouden. Hiertoe is door Landschapsbeheer Drenthe een bomenplan opgesteld, dat gefaseerd in circa zeventig jaar tijd zal worden uitgevoerd. De eerste fase van het bomenplan is in 2021 afgerond.
Lees hier meer over het bomenplan.